Снимка: БГНЕС/ЕРА

На 28 март бившият криптовалутен магнат Сам Банкман-Фрид беше осъден на 25 години затвор. По този начин завърши една необикновена сага, която преобърна криптоиндустрията на стойност няколко трилиона долара и се превърна в поучителна история за алчността и гордостта, предаде АФП.

Присъдата на Банкман-Фрид е по-кратка от 40 до 50 години, които федералните прокурори препоръчваха, но е по-висока от исканата от адвокатите му присъда от 6 години и половина. Федералният пробационен служител беше препоръчал 100 години, което е малко под максималното възможно наказание от 110 години зад решетките.

Преди произнасянето на присъдата Банкман-Фрид се извини на клиентите, инвеститорите и служителите на FTX.

"Много хора се чувстват наистина разочаровани и те бяха много разочаровани. Съжалявам за това, което се случи на всеки етап", каза той и добави, че решенията му "го преследват" всеки ден.

Присъдата означаваше финал на мащабно дело за измама, което разкри необузданата волатилност и поемането на рискове в слабо регулирания свят на криптовалутите. През ноември 2022 г. криптоборсата на Банкман-Фрид, FTX, се взриви практически за една нощ, заличавайки спестяванията на клиентите на стойност 8 млрд. долара. На съдебен процес през есента на миналата година той беше осъден по седем обвинения в измама, конспирация и пране на пари.

Присъдата му е една от най-дългите, наложени на обвиняем за престъпления с бели якички през последните години. През 2009 г. Бърни Мадоф, който организира прочутата схема на Понци, разпаднала се по време на финансовата криза през 2008 г., получи присъда от 150 години. По това време той беше на 70 години и почина 12 години по-късно. Елизабет Холмс, която беше осъдена за измама на инвеститорите в стартиращата си компания за кръвни тестове Theranos, беше осъдена на 11 години и три месеца през 2022 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase