Снимка: Silvia от Pixabay

Екип от учени са установили, че хората, които доброволно се подлагат на периодично гладуване, са по-предразположени към смърт. Според тях по този начин се увеличава рискът от сърдечно-съдови заболявания.

При хората, които се хранят само в рамките на 8 часа през деня, следвайки график за хранене с ограничено време, вероятността да умрат от сърдечносъдово заболяване е с 91% по-голяма, отколкото при тези, които следват нормален график, сочат предварителните резултати от изследването, представени на Научните сесии по епидемиология и превенция на начина на живот и кардиометаболизма на Американската сърдечна асоциация 2024 в Чикаго.

Откритието е неочаквано на фона на предишни проучвания, тъй като до сега се твърдеше, че периодичното гладуване подобрява холестерола, нивата на кръвната захар и кръвното налагане.

Периодичното гладуване е начин на хранене, при който се преминава през периоди на гладуване и хранене.
Ограничаването на дневното време за хранене до кратък период от време, например 8 часа на ден, придоби популярност през последните години като начин за отслабване и подобряване на здравето на сърцето.

Според авторът на изследването Виктор Уензе Чжун, професор по епидемиология и биостатистика в Медицинския факултет на Шанхайския университет "Дзяо Тонг" в Шанхай, Китай, продължителното гладуване има дългосрочни последици за здравето, включително и риск от смърт.

Установено е, че при хората със съществуващи сърдечносъдови заболявания храненето между 8 и 10 часа на ден води до 66% по-висок риск от смърт от сърдечно заболяване или инсулт, а ограниченото във времето хранене не намалява общия риск от смърт по каквато и да е причина.

Изследователите установиха също така, че хората със сърдечно заболяване или рак са имали по-висок риск от смърт от сърдечносъдово заболяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase