Снимка: архив, БГНЕС

Ръководството на контролираната от Русия Запорожка АЕЦ, най-голямата в Европа, съобщи, че критично инфраструктурно съоръжение в пределите на обекта е било обстрелвано от Въоръжените сили на Украйна, предаде Ройтерс.

Още по темата
Ръководството на електроцентралата съобщи, че взривно устройство е било пуснато в района на оградата, където са разположени резервоарите за дизелово гориво на обекта. Оттам допълниха, че експертите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в централата са били уведомени за обстрела.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не може да проверява веднага чрез независим източник данните за ситуацията на бойното поле, които се изнасят както от едната, така и от другата воюваща страна.

По-рано на няколко пъти генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси предупреди за опасността, произтичаща от атаките срещу атомната електроцентрала.

Воюващите помежду си вече повече от две години Русия и Украйна се обвиняваха взаимно за предишните обстрели на обекта, при които бяха разрушени електропроводи на централата и беше създадена опасност за дизеловите ѝ генератори, които са алтернативен източник на енергия за функционирането на обекта. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase