Снимка БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски намери нова кариера за Валерий Залужни. Бившият главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) е одобрен за поста извънреден и пълномощен посланик на страната във Великобритания и Северна Ирландия, съобщава УНИАН, като се позовава на изявление от външнополитическото ведомство в Киев.

"В четвъртък, 7 март 2024 година, президентът на Украйна одобри кандидатурата на Валерий Залужни за поста извънреден и пълномощен посланик на Украйна в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Министерството на външните работи на Украйна изпрати британската страна съответно искане за агремана“, става ясно от разпространения текст, пише Фокус.

"Днес съгласувах кандидатурата с посланика на нашата държава във Великобритания. Генерал Валерий Залужни ми каза точно тази посока за себе си - дипломатическа. Министерството на външните работи на Украйна изпрати съответно искане за агреман. Нашият съюз с Великобритания трябва само да се укрепва“, коментира Зеленски.

Източник на "Европейска правда“ от правителствените кръгове разкри по-рано, че МВнР в Киев има положително отношение към назначаването на Залужни на поста, но се застъпва за това, че трябва да минат няколко месеца преди командирововането му, за да може той да подобри познанията си по английски език.

На 8 февруари 2024 година бе съобщено, че президентът на Украйна е подписал указ за освобождаване на Залужни от длъжността главнокомандващ ВСУ, която заемаше от 2021 година. Постът му бе зает от генерал Александър Сирски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase