Снимка: БГНЕС

Швеция официално днес се присъедини към НАТО, като стана 32-ия член на военния алианс, съобщи правителството на САЩ, цитирано от ДПА.

Официалното изявление, публикувано от Държавния департамент на САЩ обявява, че днес е влязъл в сила "Протоколът на Организацията на Северноатлантическия договор с Кралство Швеция ".

Членството на скандинавската държава означава, че всички съюзници в НАТО, включително и САЩ, се задължават да защитават страната, ако бъде нападната, както и обратното. Стокхолм освен това допринася към пакта със значимата си военна индустрия, която вече снабдява няколко държави от алианса.

Швеция и Финландия поискаха да се присъединят към НАТО през май 2022 г., след пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през февруари същата година. Финландия стана член на алианса през април 2023 г., но пред Швеция имаше известни пречки.

Знамето на Швеция, която от днес стана пълноправен член на НАТО, ще бъде издигнато пред централата на алианса в Брюксел в понеделник, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Вече е официално - Швеция е 32-та държава в НАТО, написа той в "Екс". Така страната заема подобаващото й се място сред съюзниците, добавя той.

Влизането на Швеция в НАТО прави пакта по-силен, а страната - по-сигурна, допълва Столтенберг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase