Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия вероятно е похарчила досега до 211 милиарда долара за своите военни операции в Украйна, заяви днес високопоставен представител на министерството на отбраната на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Той каза още пред репортери почти две години след руската пълномащабна инвазия в съседната страна, че Москва е загубила над 10 милиарда долара от отменени или отложени продажби на оръжие.

Служителят на администрацията на Байдън, пожелал анонимност, даде тези данни в момент, когато ключовата военна помощ на Съединените щати за Украйна е блокирана. По-рано тази седмица Сенатът на САЩ, контролиран от демократите на президента, одобри пакет помощи за Украйна, Израел и Тайван в размер на 95 милиарда долара. Доминираната от републиканците Камара на представителите обаче засега отказва да го разгледа.

"Чували сте ни да говорим много за това колко е важно за Конгреса на САЩ да приеме допълнителното финансиране, така че да можем да продължим да подкрепяме Украйна", каза служителят на американската администрация, която е най-големият донор на Киев. "Не мисля обаче, че сме говорили толкова много за разходите, които Русия вече е направила и продължава да прави", отбеляза той.

По негови данни войната е струвала до момента на Русия 1,3 трилиона долара по-малко икономически растеж до 2026 г. и около 315 000 убити и ранени войници. Освен това, добави той, Украйна е потопила или повредила най-малко 20 средни и големи кораби от руския военен флот и един танкер в Черно море./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase