Снимка: БГНЕС

Руските сили получават терминали "Старлинк" незаконно от трети страни и засилват употребата им на фронта, каза днес говорител на украинската разузнавателна служба, цитиран от Ройтерс, без да представи доказателства.

Представителят на армията Андрий Юсов каза също, че в момента се работи за противодействие на използването на терминалите от Русия в окупираните части на Украйна.

Това става броени дни преди да се навършат две години от нахлуването на руските сили в страната, отбелязва Ройтерс.

Кремъл обаче отрече обвиненията на Украйна.

Още по темата
Москва заяви днес, че системата за сателитен интернет „Старлинк“ на предприемача Илон Мъск нито е сертифицирана за употреба, нито е официално доставяна в Русия.

„Това не е сертифицирана у нас система. Следователно не може да бъде официално доставяна тук. Следователно не може по какъвто и да било начин да бъде официално използвана“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В коментар в социалната мрежа „Екс“ Илон Мъск каза, че доколкото му е известно „никакви „Старлинк“ не са продавани пряко или непряко на Русия“.
„Редица фалшиви новинарски репортажи твърдят, че „СпейсЕкс“ продава терминали „Старлинк“ на Русия. Това е категорично невярно“, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase