Снимка: Istock

Когато се опитвате да отслабнете, промяната в храненето и започването на тренировъчен режим са неизменна част от пътя към постигане на мечтаната фигура. Именно по пътя обаче могат да възникнат редица грешки в стратегиите за отслабване, някои от които дори могат да са опасни за здравето.

Една от най-популярните модерни стратегии за отслабване е премахването на въглехидратите от храненето. Различните концепции предлагат ограничаване или изключване на въглехидратите в различна степен.

Ако обаче сте предприели решение напълно да премахнете въглехидратите, това може да се окаже изключително опасно за здравето, ако тренирате редовно и силово.

Защо тези две стратегии са опасни за здравето, когато са комбинирани в едно цяло?

Редовните тренировки, особено силовите и тези с добавени тежести са изключително важни за развитието на мускулна маса. Добрата стегната и развита мускулатура спомага за изгаряне на повече калории дори в спокойно състояние, контролира кръвната захар, спомага за балансиране на холестерола, кръвното налягане.

Основната „храна“ за мускулите, осигуряваща енергия за работата им, особено след усилена тренировка, са въглехидратите.

Въглехидратите отговарят за възстановяване на изразходваната енергия от мускулите, стимулират възстановяването, изграждането и разрастването на мускулната тъкан, участват в изгубения гликоген по време на натоварването на мускулите.

Този крехък баланс е важен, за да могат всички метаболитни процеси в организма да протекат по правилен и преди всичко здравословен начин.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase