Снимка: БГНЕС

"Пирогов" е сериозен пример за липсата на политическа подкрепа за действията ми. Това каза по NOVA NEWS министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Той защити отново решението си да поиска отстраняването на директора на "Пирогов".

"Проблемът там е в управлението, в това има ли държава и какви са правомощията на принципала. Ако министърът е установил нарушения, би трябвало да може да вземе решение за отстраняването на даден директор. Резултатът беше страшен скандал в цялото публично пространство. Настъпих оголен нерв, който възбуди всички тези реакции", заяви Хинков.

"Не се спазва принципът, че здравеопазването няма цвят. Сблъскват се най-различни партийни интереси. Това много затруднява управлението на самата система", заяви Хинков.

По думите му няма сериозен резултат от наливането на средства в системата, а парите от НЗОК не се разходват ефективно.

"Здравната комисия трябва да стои зад министерството", заяви Хинков. Той даде за пример това, че два пъти не е бил подкрепен от политическата сила, която го е издигнала.

"Един от депутатите от "Да, България" беше попитан: "Имате ли министър?", на което той отговори: "Ние имаме един министър". Аз съм от ДСБ, може би е имал предвид само "Да, България", но ние сме коалиция”, заяви Хинков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase