Снимка БГНЕС

Руското министерство на правосъдието съобщи днес, че обявява дългогодишния правозащитник Олег Орлов за чуждестранен агент, предаде Ройтерс.

Когато в Русия дадено лице бъде обявено за чуждестранен агент, то е задължено да упоменава това си качество в материалите, които публикува. Освен това е длъжно подробно да докладва на властите за финансирането, което получава. Седемдесетгодишният Орлов в продължение на повече от две десетилетия е един от лидерите на правозащитната група "Мемориал", която стана един от лауреатите на Нобеловата награда за мир през 2022 година - годината, когато бе забранена и разформирована в Русия, съобщи БТА.

На Орлов са повдигнати обвинения в дискредитиране на руските въоръжени сили. През октомври той бе глобен по дело за статия, в която е написал, че под ръководството на президента Владимир Путин Русия е станала фашистка страна. Той обжалва наказанието и впоследствие прокуратурата поиска за него три години затвор, като го обвини в "политическа омраза срещу Русия".

През декември московски съд постанови преразглеждане на делото на Орлов по правно-технически причини, свързани с промяната на позицията на прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase