Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От 1 юли ще има таван на цената, по която НЗОК ще заплаща  медикамент на лечение на онкоболен на дадена болница, когато няма централизирано договаряне на тези цени. Това решиха депутатите като приеха окончателно промени в Закона за здравното осигуряване.

Целта на новия механизъм за контрол върху разходите на Здравната каса за онколекарства в болничната помощ е да ограничи печалбите по веригата на снабдяване и да спести от обществените средства.

В бюджета на Касата за тази година са заложени 910 милиона лева за този вид медикаменти.

Таванът ще се изчислява през 6 месеца, по формула, която би трябвало да ограничи възможностите за надценки на търговците на едро, които доставят лекарства на лечебните заведения.

Очаква се през първите шест месеца чрез механизма да бъдат спестени около 10 милиона лева от разходите на НЗОК, като това няма да се отрази върху джоба на пациентите.

С приетите днес поправки се отменя заложения от 1 февруари вариант за плащане на онколекарства, според който НЗОК плащаше на най-ниската доставна цена, а това според болнични организации застраши лечението на онколболните у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase