След смъртта на Пригожин зейна празнота в Африка. Снимка: Getty Images

Руското правителство създава своя собствена наемническа група, която да действа в Африка, възползвайки се от празнотата, останала след смъртта на бившия шеф на групата "Вагнер" Евгений Пригожин, съобщи Bloomberg, позовавайки се на източници.

Незаконните дейности на Русия и връзките ѝ с авторитарните режими в Африка от години са в центъра на общественото внимание. Руските наемници на континента, включително групата "Вагнер", чиито операции помагат за пълненето на хазната на Москва, многократно са обвинявани в нарушаване на човешките права на местното население.

Тъй като голяма част от мрежата и бизнес интересите на руската паравоенна организация все още са налице в Африка, руското правителство се стреми да извлече полза от съществуващите отношения.

Новата наемническа група, наречена "Африкански корпус", споделя името на военните сили на нацистка Германия, действали на континента през 40-те години на ХХ век. Не е ясно дали съвпадението е целенасочено или случайно.

Според акаунта на групата в Telegram и източници, близки до Министерството на отбраната на Русия, "Африкански корпус" се стреми да набере поне 20 000 войници, които да служат в 5 държави.

В разгара на присъствието на "Вагнер" в Африка на терен имаше няколко хиляди наемници, така че не е ясно веднага как "Африкански корпус" възнамерява да увеличи драстично броя им, особено като се има предвид продължаващата необходимост от изпращане на войници за сражения в Украйна.

Корпусът ще бъде под командването на Министерството на отбраната на Русия и според съобщенията се планира да действа в няколко бази, управлявани от министерството. Подобна промяна би премахнала всяка вероятна възможност за отричане на военни престъпления или мародерство, която съществуваше, когато присъствието на Русия в Сахел беше съсредоточено около групата "Вагнер".

Досега в Африка са пристигнали само около 100 войници, съобщи групата в Телеграм. Войниците са били изпратени в Буркина Фасо, за да осигурят сигурността на военното правителство на Ибрахим Траоре, който взе властта с преврат през 2022 г.

В същото време руското военно присъствие в Централноафриканската република се удвои след смъртта на Пригожин и достигна около 2000 души.

Западни служители заявиха пред Блумбърг, че редовните руски войски бавно заменят бойците на групировката. Очаква се една от основните цели да бъде продължаване и потенциално разширяване на предишната тактика на руската група за добив на природни ресурси, характеризирана от някои на Запад като спонсорирано от правителството мародерство в голям мащаб.

Очаква се печалбите да бъдат пренасочени към военните усилия на Русия в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase