Снимка БГНЕС

В интервю за френското издание Le Point министър-председателят на Унгария Виктор Орбан обвини Европейския съюз във водене на "идеологическа война“ срещу страната му – при това от няколко години, предава Фокус. "ЕС води идеологическа война срещу Унгария през последните години и постоянно се опитва да ни изнудва“, увери Орбан.

Според него "ЕС все повече върви към империализъм“. Унгарският премиер допълни, че Съюзът все по-малко прилича на общност от суверенни държави. Политическото обединение се опитва да принуди страните да участват в нещо, което не желаят, въпреки договорните права и разумните аргументи, подчерта още той.

Европейският съюз е подготвил план за икономически санкции срещу Унгария, ако правителството в Будапеща не отмени ветото си за финансовата помощ за Украйна, съобщи по-рано британският вестник The Financial Times.

Брюксел вече предупреди Унгария, че ако не отмени ветото си за помощта за Украйна в рамките на срещата на върха на 1 февруари, другите страни от Общността ще обявят публично, че няма да предоставят средства за Будапеща. Това може да доведе до по-малък интерес на инвеститорите да инвестират в Унгария и в резултат – до обезценяване на унгарския форинт.

Подобен сценарий вещае икономически проблеми за Унгария - като загуба на работни места и по-бавен икономически растеж. Под натиска на ЕС Унгария ще се съгласи на компромис по въпроса за помощта за Украйна, подчертават от редакцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase