Протестиращи жени заляха с тиквена супа картината „Мона Лиза“ в Лувъра в Париж. Пред произведението на изкуството обаче има бронирано стъкло, за да не бъде повредена.

Жените са настоявали за правото на „здравословна и устойчива храна“, казвайки също така, че „селскостопанската система е болна“.

През последните дни във Франция се провеждат мащабни протести на фермери. Те стигнаха до Париж. Земеделците настояват за прекратяване на растящите разходи за гориво и за опростяване на разпоредбите. В петък (26 януари) те блокираха ключови пътища, а автомобили не можеха да влизат или да напускат Париж.

През 2009 г. руски турист се опита да залее „Мона Лиза“ с чай, а през 2022 г. активист хвърли торта по нея. Тогава посегателството дойде от мъж в инвалидна количка, дегизиран като възрастна жена. Мотивите му останаха неясни, но парчето торта беше придружено с викове: „Помислете за планетата".

През 2019 г. управата на музея каза, че е инсталирано по-прозрачно бронирано стъкло, за да могат хората да се наслаждават на картината и в същото време да я защитят от посегателства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase