Снимка БГНЕС

Москва и Киев си размениха взаимни обвинения, след като над Белгородска област беше свален руски военнотранспортен самолет ИЛ-76 с украински военнопленници на борда. Украйна настоя за международно разследване, предава БНР.
    
Русия окачестви като злоупотреба с пълномощия решението на председателстващата Съвета за сигурност на ООН Франция да отложи за тази вечер поисканото вчера спешно заседание на във връзка със сваления руски самолет с украински военнопленници. Според Москва така ще бъде дадена възможност на Киев да спечели време за правдоподобно обяснение.

Заседанието беше заявено в Ню Йорк от руския министър на външните работи Сергей Лавров, който обвини украинските власти в тероризъм.

Украинските военнослужещи е трябвало да бъдат откарани до Белгородска област за размяна с пленени в Украйна руски войници.

От министерството на отбраната в Киев  заподозряха "преднамерени действия на Руската федерация с цел дестабилизиране на ситуацията в Украйна и отслабване на международната подкрепа за страната". Президентът Володимир Зеленски обвини Русия, че си играе с живота на украинските военнопленници.

"Ясно е, че руснаците си играят с живота на украинските военнопленници, чувствата на техните любими хора и емоциите на обществеността. Длъжни сме да установим всички факти в инцидента със самолета колкото се може по-добре, като се има предвид, че катастрофата е на руска територия - извън нашия контрол", каза Зеленски.

Заради катастрофата Зеленски отмени пътуване и събития по повод днешния си 46-и рожден ден.

Същевременно от Одеса беше съобщено за руско нападение с дронове вчера вечерта. Кметът Генадий Труханов съобщи за поразени жилищни сгради, има двама ранени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase