Снимка: БГНЕС

Искът на "Нексо" (NEXO) срещу България, Министерство на финансите и прокуратурата, се оказа за над 3 млрд. долара, пише "Сега". Това става ясно от съобщение на компанията за дигитални активи до медиите.

"Размерът на арбитражния иск се определя от значителните материални и репутационни щети, резултат от действията на държавните органи по време на вече прекратеното, репресивно разследване срещу компанията, нейните служители и ръководители. Очаквано, обвиненията се доказаха като несъстоятелни, а досъдебното производство намери своя логичен край поради липса на престъпления", пишат от "Нексо".

Искът е внесен в секретариата на Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) към Световната банка във Вашингтон, съгласно международните спогодби за защита на инвестициите. Интересите на "Нексо" пред трибунала ще бъдат представлявани от престижната американска кантора Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP., съобщават от компанията.

На 21 декември 2023 г., по-малко от година след зрелищната, показна акция и последвал административен и институционален произвол, бяха свалени всички обвинения. Софийската градска прокуратура заключи, че „няма извършени престъпления" и прекрати наказателните производства срещу ръководителите на "Нексо" – Коста Кънчев, Антони Тренчев, Калин Методиев и Траян Николов, като така категорично ги оневини, припомнят от компанията.

"След като проучихме случая в дълбочина, вярваме в силата и бъдещия успех на иска на Nexo", споделя цитиран от самата компания Матю Оресман, управляващ съдружник на лондонския офис на Pillsbury LLP. Дебора Ръф, ръководител на арбитражния отдел в международната кaнтора, допълва: "Очакваме с нетърпение да представляваме нашите клиенти в следващата фаза на тази битка за справедливост".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase