Снимка БГНЕС

Новото правителство на Полша няма да подава иск срещу Русия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за самолетната катастрофа край Смоленск през 2010 година, при която загина тогавашният президент на страната Лех Качински. Това обяви министърът на външните работи на Полша Радослав Сикорски в социалната мрежа Х, предаде Фокус.

"Подаването на иск, който дори теоретично няма шанс за успех, излага държавата и данъкоплатците на неоправдани разходи“, обясни министърът, като допълни, че "споразумението за делото в ЕСПЧ ще бъде прекратено едностранно“.

Документът бе подписан през октомври миналата година от бившия първи дипломат на Варшава Збигнев Рау с адвокатската кантора на Бен Емерсън, която трябваше да подготви документите за иска. Варшава планираше да повдигне обвинения срещу Москва в нарушаване на човешкото право на живот, както и в нарушаване на правата на семействата на жертвите.

В средата на декември полският министър на вътрешните работи и администрацията Марчин Кервински обяви, че властите на страната ще се откажат от версиите за вината на Русия за катастрофата.

Президентският Ту-154 се разби при кацане на летище Смоленск-Северни на 10 април 2010 година. При инцидента загинаха 96 души, включително държавният глава Лех Качински и съпругата му, както и известни политици и военни.

Година след трагедията Междудържавният авиационен комитет (МАК) на Руската държава обяви, че причината за катастрофата е решението на екипажа да не насочи машината към алтернативно летище, предвид тежката мъгла. Като причина за катастрофата бяха посочени също недостатъци в обучението на пилотите.

Партията "Право и справедливост“ на Ярослав Качински – братът на покойния президент, не се съгласи с доклада на МАК и обяви създаването на втора комисия начело с бившия министър на отбраната Антони Мачеревич. В хода на работата си комисията представи няколко доклада, базирани на експертизата на изследователи от различни страни, но без убедителна версия за причините за катастрофата. Новият министър на националната отбрана на Полша Владислав Косиняк-Камиш нареди разпускането й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase