Снимка: Pixabay

Името на Явор Колев, бивш директор на „Киберпрестъпност“, беше посочено в e-mail с прикачен документ, в който се твърди, че получателят подлежи на голям размер глоба. Колев посочи, че писмото остава впечатлението, че този документ е официален. „Това са реквизити, които целят да остават впечатление у потребителя, че това е истинско писмо, да го накарат да осъществи контакт с измамниците и да преведе сумата над 10 хил. лв. Когато потребителят започне на проверява логата или моето име ще види, че аз съм бивш шеф, но се създава впечатлението, че това е истински документ“, каза Колев в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Той подчерта, че потребителите трябва да бъдат много внимателни. „Правоохранителната система не използва за такъв тип деяние административни наказания. Това е криминализирано в НК и е престъпление по смисъла на кодекса“, допълни експертът.

Колев поясни, че това са организирани престъпни групи от африкански държави като Нигерия, Гана, до които трудно може правоохранителната система на България и на ЕС да достигне. Той предупреди, че трябва да сме много внимателни в интернет пространството. Колев допълни, че Изкуственият интелект се използва, за да бъдат измамите по-достоверни.

Колев предупреди, че трябва да се следи от какъв източник е e-mail-а.

Експертът акцентира и на измамите в социалните мрежи.

Колев предупреди, че трябва да имаме антивирусни програми, сложни пароли, които да сменяме често, за да не станем жертва на киберпрестъпление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase