Снимка Фейсбук

Израелският нападател Сагив Йехезкел, който беше изключен от редиците на футболния клуб „Анталияспор" и беше задържан заради действията по време на мача между Анталияспор и Трабзонспор, е бил освободен, като е била издадена заповед за неговата депортация, предава БТА по информация на турската държавна телевизия ТРТ Спорт.

В изявлението си пред полицията Йехезкел е казал: „Не съм направил нищо, за да провокирам когото и да било. В крайна сметка сред заложниците от ивицата Газа има и израелски войници. Аз съм човек, който вярва, че този 100-дневен период трябва да приключи. Искам войната да свърши. Затова показах лентата на ръката си. Нямам нищо общо с политиката."

На 14 януари по време на мач между "Анталияспор" и "Трабзонспор", след като отбелязал гол, Йехезкел посочил лентата на ръкава си с надпис „100 дни. 7.10". Надписът се отнася до отбелязването на стотния ден от палестинско-израелския конфликт, започнал на 7 октомври 2023 г. с нападението на бойци на „Хамас" на израелска територия.

Министърът на отбраната на Турция Йълмаз Тунч е съобщил, че срещу футболиста е започнало съдебно разследване на основание „публично подбуждане на обществеността към враждебност" и е издадена заповед за депортирането му от страната, посочва турската телевизия НТВ.

Ройтерс цитира думите на военния министър на Израел Йоав Галант, който е заявил, че със задържането на израелския нападател на турския футболен отбор „Анталияспор" Турция „обслужва „Хамас" и на практика служи като негов изпълнителен орган".

Министърът е припомнил бързата помощ, която страната му е оказала на Република Турция след разрушителните земетресения от миналата година и е нарекъл акта на задържане на футболиста „проява на лицемерие и неблагодарност", посочва още агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase