Снимка: архив, БГНЕС

Първият турски космонавт Алпер Гезеравджъ ще се отправи заедно с екипажа на мисията AX-3 (Axion Mission 3) към Международната космическа станция в 01:11 ч. турско време на 18 януари, заяви министърът на промишлеността и технологиите Мехмет Фатих Качир, цитиран от Анадолската агенция.

"Тази историческа мисия ще бъде чудесен източник на вдъхновение за бъдещите поколения, както и важен крайъгълен камък в космическите научни изследвания на Турция", каза Качир.

Ax-3 е планиран частен космически полет до Международната космическа станция, който дава възможност на различни страни да се присъединят към международната космическа общност и да имат достъп до ниска околоземна орбита, за да разширят космическите си изследвания.

Полетът, планиран да стартира на 17 януари 2024 г. и да продължи около 14 дни, ще бъде управляван от Axiom Space и ще използва космически кораб Crew Dragon. Екипажът на Ax-3 ще бъде изведен в орбита с ракета „Спейс Екс Фалкон 9“ (SpaceX Falcon 9) от космическия център "Кенеди" на НАСА във Флорида.

Очаква се екипажът да пристигне в Международната космическа станция на 19 януари в 13.15 ч.

В чест на изпращането на първия турски космонавт на Международната космическа станция Турската космическа агенция и Националната дирекция за пощи и телеграфи (PTT) са проектирали специален пощенски плик с печат, които Гезеравджъ ще отнесе със себе си заедно с турския флаг.

Печатът съдържа различни символи, включително силует на Гезеравджъ с нашивка на турското знаме на рамото му.

Гезеравджъ, който е пилот на F-16 на турските военновъздушни сили, беше избран за първи космически пътешественик на страната миналата година по време на голямото технологично събитие „Технофест“ (TEKNOFEST). (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase