Снимка БГНЕС, архив

Топлинен стрес. Увреждане на белите дробове от димa на горски пожари. Бум на комарите, пренасящи болести, в нови региони заради повишаването на температурите. Това са само някои от последствията за човешкото здраве в резултат на климатичните изменения, съобщава агенция Ройтерс.

А има още много заплахи, които могат да заличат десетилетията напредък в общественото здравеопазване.

Според Световната здравна организация (СЗО) само четири от тези опасности - недохранване, малария, диария и топлинен стрес - ще увеличат към 2030 г. смъртните случаи по света с 250 000 души годишно.

"Климатичните аномалии предизвикват екстремни здравни събития", казва Мартин Едлунд, изпълнителен директор на организацията Malaria No More.

Как изменението на климата уврежда здравето на хората по света днес и какво може да очакваме в бъдеще?

Скок на векторните болести - зарази, разпространявани от паразити - комари, кърлежи, пясъчни мухи (папатаци), мокреци.

Комарите, които пренасят вируси на тропически болести, включително денга, малария, западнонилска треска, зика, се преместват в нови части на света, включително Европа.

Причината е, че по-високите температури и проливните дъждове създават гостоприемна среда за тяхното размножаване. Известните случаи на денга са нараснали от около половин милион през 2000 г. до над 5 милиона през 2019 г., съобщава СЗО.

Само за 2023 г. случаите в Бразилия са се увеличили със 73% спрямо средното за пет години назад, казва Едлунд. А Бангладеш страда от рекордна денга-епидемия.

Изменението на климата оказва непредсказуемо въздействие и върху маларията - през 2022 г. са регистрирани 5 млн. случая повече в сравнение с предходната година. Те достигнаха общо 249 милиона, установи доклад за маларията на СЗО, пише "24 часа".

Наводненията в Пакистан миналата година доведоха до 400% скок в случаите на "блатна треска", се казва в доклада. Болестта се е разпространила и в планините на Африка, където преди това е било студено за комари.

Две нови ваксини срещу малария, които се очаква да се появят на пазара тази година, предлагат известна надежда за борба с този бич.

Мътни води пренасят зарази

Бурите и наводненията, причинени от изменението на климата, улесняват разпространението на инфекциозни болести, пренасяни от водата. След десетилетия напредък в борбата с холерата - чревна инфекция от замърсени водоизточници и храна, днес броят на случаите отново нараства, включително в страни, които почти бяха унищожили болестта.

През 2022 г. 44 страни съобщиха за случаи на холера - увеличение с 25% спрямо 2021 г. СЗО отбелязва, че циклоните, потопите и сушата прекъсват достъпа до чиста вода и така подпомагат развитието на бактерията vibrio cholerae. Новите огнища, причинени от нея, са много по-гибелни - смъртността е на най-високото ниво от над десетилетие, казва СЗО.

Диарията също се "възползва" от изменението на климата и редуването на суша с наводнения. Тя е втората водеща причина за смъртност сред децата под 5 години след пневмонията и отнема живота на повече от половин милион хлапета всяка година.

Нетърпима жега и задимено небе

Според прогнозите топлинният стрес – едно от по-опасните въздействия на глобалното затопляне върху здравето, ще засегне стотици милиони хора, тъй като температурите ще продължават да се повишават през следващите няколко десетилетия.

Тъй като светът е вече с над 1,1 градуса по Цeлзий по-топъл от средната температура в прединдустриалния период, хората през 2022 г. са живели средно 86 дни на опасно големи жеги, установи медицинското списание Lancet. Ако затоплянето стигне 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, годишната смъртност от топлина може да се учетвори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase