Снимка: БГНЕС

Петима души, които са били на борда на самолета на бреговата охрана, който бе блъснат от пътнически самолет в Токио, са загинали, съобщава BBC, като цитира министъра на транспорта на Япония.

Държавната телевизия NHK също съобщи за петима загинали. Капитанът е избягал, но е тежко ранен, допълва изданието.

Общ преглед

Смята се, че самолетът на бреговата охрана, който е превозвал храна в райони, засегнати от силното земетресение в понеделник, се е сблъскал със самолета на Japan Airlines, докато се приземява на пистата.

Професор Греъм Брейтуейт, директор на транспортните системи в университета Кранфийлд в Обединеното кралство, похвали усилията, положени от кабинния екипаж и пилотите на борда на пътническия самолет. Всички 379 души на борда му са били евакуирани.

"Япония има феноменални резултати, когато става дума за безопасност на транспорта", казва проф. Брейтуейт пред BBC, докато описва JAL като "световен лидер" в безопасността.

"Евакуацията беше успешна и това е напомняне колко много е отишло за обучение на кабинния екипаж.Техният фокус е върху безопасността. Те са последните хора, които се евакуират самолета и са свършили невероятна работа."

Бреговата охрана на Япония съобщи, че нейният самолет - за който се смята, че се е сблъскал с пътническия самолет - е бил на път за летище Ниигата, за да достави помощ на засегнатия от земетресението полуостров Ното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase