Снимка: БГНЕС

Датчаните бавно се примиряват с изненадващото съобщение на кралица Маргрете, че ще абдикира на 14 януари в полза на сина си след 52 години на трона.

"Настръхнах и бях в шок", каза 30-годишният Щефан Тайхерт пред АФП, добавяйки, че той, както много други датчани, е проследил на живо новогодишната реч на 83-годишната кралица по телевизията.

Изключително популярният монарх настояваше през годините, че никога няма да се оттегли, повтаряйки многократно: „ще остана на трона, докато не падна“.

"Всички бяхме шокирани. Бяхме просто като: "Какво? Отменете новогодишната вечер! Сякаш някой от семейството е починал или нещо подобно", каза Мария Джеперсен.

21-годишният младеж Расмус Елиасен пък вижда положителната страна на новината.

"Хубаво е, че тя си тръгва не заради смъртта", каза той и добави, че Дания е в добри ръце с бъдещия крал, престолонаследника принц Фредерик.

Маргрете II допринесе за превръщането на датската монархия в една от най-популярните в света, като се радва на подкрепата на повече от 80% от датчаните, според скорошно проучване.

Вдовица от 2018 г., тя претърпя сложна операция на гърба през февруари 2023 г.

В новогодишната нощ Маргрете каза, че операцията дава повод за мисли за бъдещето - дали сега ще е подходящ момент за прехвърляне на отговорността на следващото поколение.

На 55 години престолонаследникът принц Фредерик ще поеме трона като крал Фредерик X.

Няма да има официална коронация.

Вместо това той ще бъде обявен за крал по време на извънредно заседание на кабинета, след като майка му официално абдикира. Премиерът Мете Фредериксен ще представи новия монарх от балкона.

През декември анкета, публикувана от датската телевизия TV2, показа, че кралицата е най-популярната кралска особа в Дания, следвана от престолонаследника принц Фредерик.

Премиерът Фредериксен нарече Маргрете "въплъщение на Дания".

„През годините тя е влагала думи и чувства в това кои сме ние като хора и като нация", подчерта министър-председателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase