Снимка: архив, БГНЕС

Вашингтон изрази дълбоко безпокойство от условията на задържане на руския опозиционер Алексей Навални.

"Доволни сме от информациите, че местоположението на Навални е било локализирано. Но ние сме дълбоко обезпокоени от съдбата на Навални и от несправедливите условия на неговото задържане", заяви  говорител на Държавния департамент.

Още по темата
Навални излежава присъда от 19 години затвор по обвинения в екстремизъм, които той определя като скалъпени. По-рано в понеделник беше съобщено, че той се намира в наказателна колония номер 3, в Харп, на около 1900 километра североизточно от Москва, в Арктика, след като известно време негови адвокати и близки нямаха връзка с него. Колонията, в която е Навални, е с кодовото име "Полярен вълк" и се смята, че сред наказателните колонии с най-тежки условия в страната, отбелязва Ройтерс.

Вашингтон още веднъж призова за незабавното освобождаване на Навални и призова Москва да сложи край на нарастващите репресии срещу независимите гласове в Русия. Държавният департаметт добави, че САЩ са заявили на руското правителство, че то носи отговорност за онова, което се случва с Навални в центрове за задържане.

От своя страна Франция осъди преместването на руския опозиционер Алекс Навални в затворническа колония в руската Арктика като поредно нарушение на правата на човека, предаде Франс прес.

"Запазената от Русия в продължение на почти десет дни тайна относно положението на Алексей Навални и преместването му в особено изолирано място за задържане, за да бъде откъснат още повече от близките си в момент, когато здравословното му състояние сериозно се е влошило след задържането му, представляват ново и неприемливо развитие на събитията и явни нарушения на правата на човека", реагира говорителка на френското външно министерство.

47-годишният Алексей Навални, харизматичен активист за борба с корупцията и враг номер едно на Владимир Путин, който излежава 19-годишна присъда за "екстремизъм“, беше арестуван през януари 2021 г., когато се върна в Русия от лечение в Германия, наложило се заради отравяне, за което той обвинява Кремъл, припомня АФП.

В началото на декември Навални изчезна от наказателната колония във Владимирска област, на 250 км източно от Москва, където беше държан досега, което означаваше, че вероятно е бил преместен в друг затвор. В понеделник той отново се появи в наказателната колония в Харп, в руската Арктика - отдалечен регион, където беше преместен три месеца преди президентските избори.

"Франция припомня, че съгласно международното право Русия носи пълна отговорност за здравето на задържаните" в страната, добави говорителката на външното министерство. Париж призовава Русия да освободи всички политически затворници "незабавно и безусловно и да прекрати всички съдебни преследвания срещу тях", добави тя.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase