Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Бившият лидер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и бивш вицеканцлер на Германия Зигмар Габриел заяви, че страната се проваля в интеграцията на мигрантите, предаде ДПА.

"Хората не са слепи и могат да видят, че, от една страна, Европа не защитава ефективно външните си граници, а от друга, се проваляме в много области, когато става въпрос за интеграцията на мигрантите, които са пристигнали тук", каза той пред в. "Нойе Оснабрюкер Цайтунг" в коментар, публикуван днес.

"Резултатите от наскоро публикуваното изследване на PISA в областта на образованието са едно от многото доказателства за това", добави Габриел. Според това проучване, публикувано в началото на месеца, 15 и 16-годишните ученици в Германия са постигнали най-слабите резултати по четене, математика и природни науки, които някога са били отчитани в страната.

Габриел призова за нов курс в миграционната политика на Германия преди европейските избори догодина. "Колкото по-малко демократичните партии говорят по тази трудна тема по просветен начин и без предизборно блъфиране, толкова по-лесно ще бъде за АзД (крайнодясната "Алтернатива за Германия")", подчерта той.

"Защото за много хора в Германия въпросът за миграцията е символ на нарастваща несигурност", каза той.

От януари до ноември 2023 г. още 305 000 души са подали молба за убежище в Германия - увеличение с около 60% в сравнение със същия период на миналата година.

Демократичните партии се страхуват да се заемат наистина с този въпрос, каза бившият вицеканцлер. "От една страна, защото няма "приятно изглеждащи решения" и много неща изискват действия, които ни се струват трудни по човешки причини. А от друга страна, защото партиите се страхуват да не се сближат прекалено много с АзД", подчерта той.

Преди Коледа държавите-членки на ЕС и Европейският парламент се споразумяха за стандартизирани процедури по външните граници на Европа. Планът е да се действа много по-строго с хора от държави, които се смятат за относително безопасни. Разпределението на бежанците между страните от ЕС ще бъде реорганизирано - вместо да бъдат приемани например е възможно и парично плащане.

Парламентарните групи на партиите от управляващата коалиция се споразумяха и за компромис по два законопроекта за по-лесно депортиране и по-бърза натурализация, припомня ДПА.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

Сиана

преди 4 месеца

Не може да съберете цяла Африка и Азия в мъничката Европа.Очаквахте,че ще си намерите нови роби като в Имперско време,ама те не са дошли да работят,а да боцкат помощи 41

67

Анонимен

преди 4 месеца

"София 23.12.23г.центъра,халите,19.30ч.от намиращите се на улицата лица 80%бяха араби!Това вече не е моята София..." - Сега са араби и афганистанци, а преди това районът беше владение на нашите индийци.

66

Гост

преди 4 месеца

То само на *** не беше ясно още от началото , че така ще стане!

fallback