Снимка: БГНЕС/ЕРА

Чехия обяви национален ден на траур на 23 декември, след като въоръжен студент отне живота на най-малко 15 души в Карловия университет в Прага. Ранените при нападението са 24.

Президентът Петър Павел изрази своята "голяма тъга" и "безпомощен гняв от напълно ненужната" загуба на човешки живот.

Престрелката в Карловия университет не е свързана с тероризъм и организирана престъпност, заяви чешкият министър-председател Петър Фиала. Той нарече инцидента "ужасяващ акт, за който няма оправдание" и изрази съболезнования на близките на жертвите.

"Това е дело на един самотен човек ... Това не е акт на международен тероризъм или на организирана група. Получих уверение, че силите за сигурност напълно контролират ситуацията и няма допълнителна опасност за чешките граждани", заяви Фиала пред Чешкото радио.

Още по темата
Той заяви, че събота ще бъде ден на траур, и добави, че знамената ще бъдат спуснати наполовина на всички обществени сгради, а по обяд ще бъде запазена минута мълчание в памет на загиналите.

Отменени са много спортни и културни събития.

Полицията в Прага е идентифицирала стрелеца, той е студент във Факултета по изкуства на Карловия университет, където застреля и жертвите си. Мъжът, който е на 24 години, е открит мъртъв в същата сграда, предаде Ройтерс.

Бащата на убиеца е бил намерен мъртъв по-рано вчера, съобщи още полицията. Двамата са живели в град на 21 км от Прага.

В Twitter пък се разпространяват думи, за които се твърди, че са написани от убиеца - Дейвид Козак. В Няколко публикации той пише, че "денят е ужасен", че "пие чай и иска да се самоубие" и "да причини възможно най-много страдание на света". По-късно той пише, че "всички го мразят, но чувствата са взаимини".

Властите получили сигнал, че младият мъж планира да се самоубие и затова евакуирали факултета, в който той трябвало да има лекции.

Вместо това, нападателят открил стрелба в друга университетска сграда. Предполага се, че след това той сам е отнел живота си. През цялата нощ, полицията в чешката столица продължи да проверява района за поставени експлозиви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase