Снимка: архив, БГНЕС

Министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров, търсейки още украински войници, иска да призове също и живеещи в чужбина украински мъже да отбият военна служба през следващата година, предаде ДПА.

Още по темата
Украинците на възраст между 25 и 60 години, живеещи в Германия и в други страни, които са годни за военна служба, ще бъдат помолени да се явят в центровете за набиране на военнослужещи, каза Умеров в коментар, цитиран вчера от германски медии, сред които вестник "Билд", телевизия "Велт" и "Политико".

Министърът заяви, че отправя "покана", но даде да се разбере, че ще има санкции, ако някой не се съобрази с това искане. "Все още обсъждаме какво трябва да се случи, ако те не дойдат доброволно", допълни той.

Украинските военни биха искали да мобилизират още 450 000 до 500 000 военнослужещи, за да отблъснат руските войски, но условията на финансовата и политическата рамка все още не са изяснени. Президентът на Украйна Володимир Зеленски нарече мобилизацията "чувствителен въпрос".

Умеров заяви, че в случая е важна справедливостта. В бъдеще на засегнатите трябва да е ясно предварително как ще бъдат обучени и екипирани, къде и кога ще служат и кога ще бъдат освободени. Въпреки забраната много украински мъже са заминали за чужбина преди евентуално да получат призовки за военна служба. (БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase