Снимка: архив, БГНЕС

17-годишно момче от английския град Олдъм, което изчезна в Испания през 2017 г., е открито във Франция, съобщиха френските власти власти. Очаква се скоро тийнейджърът да бъде върнат в родината му.

Алекс Бати отива на почивка в Испания с майка си и дядо си, когато е на 11 години, но никога не се завръща в Англия. След 6 години в неизвестност той беше открит в град Ревел, източно от Тулуза, рано сутринта в сряда. Френски прокурори казаха, че самоличността му е потвърдена от членове на семейството, предаде кореспондентът на БНР в Лондон.

Алекс е бил доведен в полицейски участък от загрижен шофьор, който го забелязал да върви по път в подножието на Пиринеите. Тийнейдъжърт се доверил на шофьора и му разказал своята история, като се съгласил да бъде откаран в полицията. По думите на Алекс той бил отвлечен от майка си и живял в луксозна къща в Испания с около 10 души като част от "духовна общност", преди да пристигне във Франция през 2021 година. Майката и дядото, които не са законни настойници на Алекс, се издирват.

Бабата на Алекс, която е негов законен настойник, заяви за пресата, че вече е в контакт с тийнейджъра и го очаква да се завърне скоро у дома в Олдъм. Бабата каза още, че майката и дядото са отвели Алекс да живее с "духовна общност" и че по това време са търсели алтернативен начин на живот и не са искали той да ходи на училище. Смята се, че Алекс е живял с някаква странстваща общност и във френските Пиринеи, но е решил да я напусне, като след четиридневно лутане е попаднал на шофьора, който го е довел в полицейския участък.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase