Снимка: БГНЕС

Хирургът на папа Франциск – Серджо Алфиери, се разследва от римската прокуратура по обвинение за подправяне на публични документи, съобщи в."Стампа", цитиран от "24 часа".

Според вестника медикът подписвал в регистъра на католическата болница „Агостино Джемели", че извършва операции, но в много от случаите не бил той този, който оперира. В същото време преглеждал на частно пациенти или пък бил на симпозиуми.

Според всекидневника в случая става въпрос за добре отработена система, която давала възможност на хирурга да осъществява на частно няколко интервенции едновременно. На 9 февруари на следствените органи било предоставено оплакване, което обобщавало циркулиращите слухове в болницата как Алфиери оперирал едновременно по няколко пациенти. В някои дни пък хирургът се водел на операция, а в същото време се намирал на симпозиум или събрание вътре в болницата.

Серджо Алфиери беше начело на екипа,който извърши коремната операция на папа Франциск на 7 юни. Тогава Светият отец претърпя интервенция заради запушване на червото.

И преди две години, когато Франциск беше опериран за дивертикуларна стеноза на дебелото черво, Алфиери оглавяваше екипа в операционната зала. До днес е извършил над 9000 интервенции. Той принадлежи към Школата на хирурга Джовани Батиста Долието, който пък е бил в екипа на Франческо Кручити, известен като хирурга на папа Йоан Павел II.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase