Снимка: Pixabay/SamuelFrancisJohnson

Невиждан досега вирус разболя 20-годишен мъж в Перу.

Пациентът, който не е идентифициран, е отишъл в болница със симптоми, включително треска, втрисане и болки в мускулите и ставите.

Не е ясно дали строителният работник някога се е възстановил от болестта си, която беше описана като малария и денга. Но учените, открили патогена, след като взеха проба от кръвта му, предупредиха, че вирусът вероятно циркулира в джунглата на централно Перу.

Те призоваха здравните ръководители да наблюдават вирусите зад симптоми, подобни на малария, за да могат да забележат възникващи инфекции и да защитят общественото здраве.

Вирусът е флебовирус, който може да се разпространява от пясъчни мухи, комари или кърлежи. Инфекциите предизвикват висока температура, силно главоболие, мускулни болки и менингит.

Треската от Рифт Вали е най-известното заболяване, което флебовирусът може да предизвика. Хората, които развият това, могат да развият животозастрашаваща хеморагична треска, която причинява кървене от устата, очите и ушите, както и от вътрешните органи.

Досега в Перу са открити само три флебовируса, които причиняват треска.

Пациентът се появил в болница De La Merced Chanchamayo в централно Перу през юни 2019 г. Симптомите му включват главоболие, умора, чувствителност към светлина и загуба на апетит.

Медиците взели кръвна проба и я изпратили за лабораторни изследвания.

Изследователи от отдела за медицински изследвания на военноморските сили на САЩ в Лима анализираха пробата и откриха флебовируса Candiru.

Въпреки това, сегменти от вируса показват разлики от вируса Candiru, които "не могат да бъдат обяснени с мутация на вируса", което показва, че човекът е бил заразен с нов вирус.

Анализът предполага, че патогенът е образуван от вируса Candiru, който се комбинира с нов щам на вируса Echarate.

Екипът, ръководен от изследователския техник Гилда Тронкос, каза, че техните открития предполагат, че нов вариант на вируса Echarate циркулира в джунглите на централно Перу.

Заболяването, причинено от вируса, е подобно на денга, малария и други тропически инфекции, пишат те в списанието Emerging Infectious Diseases.

Необходимо е непрекъснато наблюдение сред пациентите с тези симптоми, за да се открият нови вируси и да се защити общественото здраве, предупредиха изследователите.

Те призоваха за екологични проучвания, за да разберат колко широко е разпространен новият вариант в региона и да открият потенциални източници на инфекция.

В отговор на новия вирус здравните шефове в Обединеното кралство повториха призивите пациентите с болест, причиняваща треска, да бъдат наблюдавани.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство заяви, че това е "необходимо за откриване на нови и възникващи патогени".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase