Снимка БГНЕС, архив
fallback

В Полша иманяр от Варминско-Мазурския регион намери редки средновековни монети, които са на хиляда години, съобщи Nauka w Polsce.

Местният историк Яцек Дроздовски откри 13 сребърни денарии с помощта на метален детектор близо до град Илава. Находката веднага е прехвърлена в музея на град Оструда. Експерти са установили, че иманярът се е натъкнал на денарии от 11 век, сечени по време на управлението на княз Самбор I през 13 век. „Монетите бяха на хълм, на дълбочина около 15 сантиметра. Подобна находка е голяма рядкост в нашия район. Аз, разбира се, съм много щастлив и горд“, каза Дроздовски.

Музейният специалист Лукаш Шчепански каза, че макар находката да е рядкост, тя се вписва добре в разбирането на учените за историята на региона. На тази територия през 11-12 век има мрежа от пруски селища, жителите на които могат да използват денарии в търговията.

Денарият първоначално е древноримска монета, която започва да се сече през 3 век пр.н.е. След разпадането на Римската империя през 5 век сл. н. е. много владетели на така наречените варварски кралства започват да секат свои собствени денарии, като вземат за основа римски, гръцки и византийски монети.

По-рано мистериозен буркан със злато беше открит близо до полския град Шчечин. На дълбочина 15-20 сантиметра иманярите откриха ръждясала делва със 70 златни монети.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 5 месеца

"иманяр от Варминско-Мазурския регион" -> "Местният историк Яцек Дроздовски откри 13 сребърни денарии" Значи на историците им викат иманяри вече :)))))

10

Анонимен

преди 5 месеца

Това на снимката не са денари а византииски коруби

9

Анонимен

преди 5 месеца

3 век преди н.е,кои години по-точно,защото ще се има много претенденти,че при тях първо са се секли денариите и от тях се появило наименованоето.

fallback