Снимка: БГНЕС/ЕРА

При операция, проведена от Службата за сигурност на Украйна (ССУ), е била взривена железопътна линия в Сибир, която Русия е използвала за военни доставки, заяви пред Ройтерс украински източник, пожелал анонимност.

По думите му четири взривни устройства са били детонирани през изминалата нощ в момент, когато товарен влак е минавал през Северомуйския тунел в руската република Бурятия, която граничи с Монголия.

Ако това се потвърди, подобна атака на повече от 4000 км отстояние от Украйна би могла да послужи като демонстрация на способността на Киев да нанася удари дълбоко в руска територия, посочва агенция Ройтерс, но отбелязва, че не е могла да удостовери информацията по независим път.

Руски източници признаха, че в посочения район се е запалил влак, но не споменаха за експлозиви.

Руският Следствен комитет посочи в изявление, че влакът, превозващ гориво, се е запалил в тунела снощи, няма жертви и е в ход предварителното разследване за установяване на причините за инцидента.

Държавната компания "Руски железници", която е собственик и оператор на руската жп мрежа, съобщи, че влакът е бил спрян заради забелязан пушек, излизащ от цистерна с дизелово гориво. Компанията допълни, че жп трафикът е бил отклонен, което довело до леки закъснения, но като цяло не е имало нарушения в железопътното движение./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase