Режимът в Северна Корея е сходен с този в България в периода 1944 -1989 г., заяви евродепутатът Андрей Ковачев на форум за отношенията между Европейския съюз и Северна Корея, който се провежда в София.

Според Ковачев от съществено значение е незачитането на човешките права в Северна Корея, което е отбелязвано в много резолюции на ЕК. Ситуацията за хората там е ужасна, подчерта евродепутатът и направи паралел с комунистически режим в България в периода 1944 – 1989 г., когато също човешките права са потъпквани и хората не са били свободни.

Както в Северна Корея, така и в България, по думите на Ковачев, става въпрос за тоталитарни режими, които налагат наказания не само срещу отделните хора, но и срещу цели семейства, считани за заплаха за режима. Андрей Ковачев заяви, че знанията по тази тема трябва да бъдат предадени на младото поколение с фокус върху човешките права, за да се предотвратят нови жестокости срещу хората по целия свят. Затова и Европейският парламент развива множество инициативи, свързани с жертвите на тоталитарните режими по целия свят, включително този в Северна Корея.

Андрей Ковачев акцентира и върху темата за връзките на Северна Корея с режима в Русия. Евродепутатът припомни, че Северна Корея предостави 1 милион артилерийски снаряда за криминалния режим в Кремъл за борбата му срещу Украйна. Той подчерта, че целият ЕС няма възможност да произведе за Украйна това, което е произвела Северна Корея.

На форума днес бе представено проучване, според което Северна Корея се нарежда на 193-то място от общо 195 страни съобразно критерия свобода, като държава, в която управлява една партия и една династическа фамилия.

Според индекса свобода на словото, Северна Корея е на последното 180-то място в света и една от десетте страни в тази категория заедно с Еритрея, Мианмар и Китай. Държавата е на 165-то от общо 167 места по критерия демокрация и на 152-о място от 163 в категорията световен мир. (БТА, София Господинова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase