Снимка: Istock

В ерата на фитнеса и онлайн тренировките сме свидетели на един феномен – изглежда населението на нашата планета продължава да увеличава теглото си. Не липсват и специалисти, които наричат затлъстяването „пандемия“. Според един популярен израз: „Няма упражнение, което да поправи последствията от лошата диета“. В уравнението на идеалното тегло, по всичко личи, че храната заема основно място. Ето защо, ако се борите с упоритите мазнинки около талията, в следващите редове ще ви предложим няколко храни, които ще ви помогнат да намалите нейната обиколка. Ето ги и тях:

Намалете общия прием на захар

Въпреки че не е точно храна, а по-скоро съставка в храните, няма данни, които да показват, че тялото ни има нужда от захар. Това не означава, че трябва да се откажете от вечерния си десерт, но талията ви със сигурност ще изглежда доста по-добре, ако редуцирате количеството на сладките храни. Не бива да забравяте и че добавената захар се съдържа в кофеинови напитки, газирани напитки, бонбони, сладкиши, подправки, зърнени храни и много други преработени храни.

Захарта е една от основните причини за затлъстяването, така че се опитайте да намалите рафинираната захар в диетата си поне наполовина. Слагайте по-малко захар в сутрешното си кафе, изяжте квадратче черен шоколад за десерт вместо купа сладолед и пропуснете вафлата със кафето, когато сте на работа. Всички тези малки трикове могат да се окажат лесни начини да отслабнете.

Авокадо

Този плод се настани трайно в нашата кухня и макар че не е местен, това не пречи да се радваме на неговите ползи както за здравето ни, така и за добрата ни форма. Половин авокадо съдържа 10 грама здравословни мононаситени мазнини, които могат да предотвратят пиковете на кръвната захар, а те буквално „казват“ на тялото ви да съхранява мазнини около талията.

Здравословните мазнини в авокадото не само помагат за предотвратяване на подуването на корема, но също така спомагат за абсорбирането на каротеноиди (борещи се с рака съединения, намиращи се в цветни плодове и зеленчуци като домати, моркови, спанак и тиква). Проучване на Държавния университет на Охайо установило, че хората, които ядат салати с авокадо, имат 15 пъти по-висока абсорбция на каротеноиди.  

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase