Снимка: БГНЕС

МВР, НАП и СГП разкриха схема за финансови и данъчни престъпления при съвместна акция. Дейността на престъпната група е преустановена, като е ясно, че само в рамките на една година щетата за държавния бюджет е 6 млн. лв., заяви заместник-главният прокурор Мария Павлова.

Тя подчерта, че 14 от адресите, които са претърсени, са на счетоводни кантори, като е иззета голям обем документация и информация.

Главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев обясни, че през предходната седмица, на 16 ноември, е проведена съвместна специализирана полицейска операция между МВР, НАП и прокуратурата, като в резултат на общите действия на институциите е неутрализирана престъпна група, която се занимава с данъчни измами, с укриване и неплащане на данъчни задължения и пране на пари. Претърсвания са извършени на територията на цялата страна, включително в София и Софийска област, Троян, Ловеч и други градове.

Установено е, че става въпрос за избягване на ДДС при внос на луксозни автомобили.
Препдолага се, че за оборот от 30 милиона лева не е платен ДДС. Това е ставало чрез т.нар. „кухи фирми“.

След анализ на доказателствата ще се прави преценка какви обвинения да бъдат повдигнати.

От НАП обясниха, че в схемата са участвали няколко дружества. Целта била да не бъде платен ДДС. Сделките били с чужденци. Правени са фиктивни сделки за стоки и услуги.

Колите били придобивани от фирми в ЕС. Те били декларирани като собственост на "кухи фирми", като по този начин не бил внасян ДДС.

Когато колите влизали в България, целта била да стигнат до краен потребител. При тези сделки всеки клиент е платил 20 процента на вносителя. Той обаче превеждал парите на друга фирма, която също участвала по веригата. Това били дружества, които нямат капитал. По този начин в държавата не е внасян дължимият налог.

В схемата са ползвани скъпи коли и товарни автомобили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase