Снимка: Istock

Кой не иска да се радва дълги години на добро здраве и на това да изглежда и да се чувства по-млад? Дълголетието и това дали сме младолики не е въпрос само на гени. Начинът ни на живот също оказва влияние. Според аюрведа – индийската система за здраве, балансиран и пълноценен живот, храните, които консумираме могат да ни помогнат за прочистване на тялото от токсините, за които знаем, че нанасят сериозни щети върху него.

Изборът на храни може да ни помогне в регулирането на дисбаланса. Сред суперхраните в аюрведа за дълголетие и подмладяване са листните зеленчуци, сочните и много добре узрели сезонни плодове, както и водата.

Вижте какво друго да добавите към вашето хранене за дълголетие и подмладяване.

Гхи

Гхи е пречистено масло, което може да закупите от някои супермаркети, специализирани магазини за здравословно хранене. То е сред най-добрите храни за подмладяване и насърчаване на дълголетието в аюрведа. За него е известно, че подпомага храносмилането и успокоява нервите. Степента на усвояване на гхи е висока, което го прави отлична среда за транспортиране на хранителните вещества от други храни до тъканите.

Фурми и смокини

Фурмите и смокините са сред плодовете, които са отлични източници на енергия за тялото ни. Те също така помагат за изграждането на тъкани. Може да хапваме от тях всеки ден по 1-2 броя, защото не бива да се прекалява с консумацията им. Избирайте такива, които не са с добавени захари и сиропи.

Джинджифил

Джинджифилът често е наричан „универсалното лекарство“. Подпомага доброто храносмилане и помага за премахване на ама – несмляната храна, която организмът не може да усвои. Изсушеният смлян джинджифил е по-концентриран в аромата и ефектите си. За да подпомогнете храносмилането, половин час преди хранене върху тънък резен корен от джинджифил (обелен) добавете пресен лимонов сок. По желание може да добавите и съвсем малко сол.  

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase