Снимка: Pixabay

Парламентът на Латвия одобри днес законопроект, разрешаващ на еднополовите двойки да сключват граждански съюзи, като им осигури признаване пред закона, макар и с по-малко права от тези на женените двойки, предаде БТА като цитира Ройтерс.

Хомосексуалността продължава да бъде спорна тема в Латвия, където през 2005 г. депутатите приеха промяна в конституцията, дефинираща брака като съюз само между мъж и жена. Новото законодателство, което се очаква да влезе в сила в средата на следващата година, позволява на еднополовите двойки да регистрират партньорството си при нотариус. То ще даде на партньорите в такъв съюз правото да се посещават един друг в болница, както и да ползват някои данъчни и социалноосигурителни облекчения, отбелязва Ройтерс.

Каспарс Залитис, активист за правата на хомосексуалистите, обаче заяви, че еднополовите двойки все още няма да могат да осиновяват деца и ще продължат да се сблъскват с проблеми, свързани с наследяването.

"Това е едно чудесно начало. Латвия (вече) не е сред шестте страни от ЕС, които не признават еднополовите двойки", каза Залитис.

През май латвийският парламент избра президента Едгарс Ринкевичс за първия открито хомосексуален държавен глава в Европейския съюз, въпреки че 45% от латвийците заявиха в проучване на Евробарометър от 2019 г., че не биха се чувствали комфортно, ако високопоставен представител на страната е хомосексуален или бисексуален.

Според анкетата 54 % от латвийците се чувстват неудобно да имат хомосексуални или бисексуални колеги, а според изследване на Глобсек от тази година само 40 % от жителите на страната подкрепят еднополовите двойки да получат право на брак.

Министърката на правосъдието Инесе Либиня Егнере заяви, че парламентът не възнамерява да предостави на партньорите в граждански съюз права, равни с тези на семейните двойки.

"Признаваме, че има семейства, които не са сключили брак, и това е начинът, по който те могат да регистрират връзката си", каза тя пред Ройтерс. "Политическата воля е да има наистина специфичен вид регистрирано партньорство", допълни Егнере.

През 2020 г. най-висшият латвийски съд постанови, че страната трябва да признае семействата, които не са сключили брак, и 46 еднополови двойки успешно подадоха молби до съда да бъдат признати на практика за семейства, съобщи обществената телевизия Ел Ес Ем.

Съседна Естония узакони еднополовите бракове през юни, отбелязва Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase