Снимка: Facebook

Започна нова геомагнитна буря, която може да се усили до G3 (силна), пише "Метео балканс".

Магнитните бури са разделени на пет категории - G1 "слаб", G2 "среден", G3 "силен", G4 "много силен" и G5 "изключително силен".

Слънчевите ветрове пропукаха земното магнитно поле. Очакват се полярни сияния в Канада, Аляска и Русия. Възможно е да се види полярно сияние в Нова Зеландия и Южна Австралия.

Магнитопаузата е граница, където силата на солнечния вятър среща магнитното поле на планета или космическото тяло. Този термин често се използва, за да опише границата на магнитната обвивка или магнитосферата на планетата.

Сблъсъкът на слънчевите ветрове със земната магнитопауза се случва в зона, известна като магнитопауза. През повечето време магнитопаузата е в състояние да ни защити от слънчевите ветрове и да им попречи да засегнат Земята.

В някои случаи обаче слънчевите ветрове могат да анулират части от магнитосферата, причинявайки пукнатини в магнитното поле. Това се случва, когато магнитното поле на Слънцето сочи на юг, което е състояние, наричано от учените като южно Bz или BsubZ.

Магнитопаузата е границата магнитосферата на небесно тяло, на която налягането на магнитното поле е равно на магнитното на обкръжаващата магнитосферата плазма или в случая - слънчеви ветрове.

Важно е да се отбележи, че магнетопаузата не е статична и може да се разширява или свива в резултат на солнечната активност и влиянието на солнечния вятър върху магнитната обвивка на планетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase