Снимка: БГНЕС

Хоризонтът на нашето правителство не предполага построяването на нов Национален стадион, заяви министърът на младежта и спорта Димитър Илиев пред bTV. Той коментира редица други теми, сред които проблемите във футбола, федерациите по вдигане на тежести и шахмат, както и реконструкцията на стадион „Българска армия“.

Илиев изрази мнение, че футболът може да последва волейбола и да направи правило за квота на чужденците, които имат право да играят в един клуб.

„Едва ли има човек, който да не преживява това, което се случва във футбола. Решението няма да дойде бързо, трябва да се работи много в детско-юношеските школи. Вчера по покана на Българската федерация по волейбол имахме много интересен разговор с президента Любомир Ганев – там са наложили ограничение – максимум петима картотекирани чужденци и максимум трима на терена. Това дава шанс на повече българи да се развиват, смятам, че и футболът може да преосмисли нещо в тази посока. Последният мач на националния отбор, който гледах, беше с Македония, не мога да си спомня преди колко време“, започна той.

Спортният министър говори и за програмите на ММС с цел подкрепа на родните атлети с квоти за Олимпийските игри. „Държавата със сигурност трябва да финансира всеки спорт. При футбола обаче е малко по-различно, защото повечето клубове са професионални клубове, и тогава вече има конфликт, не могат да бъдат финансирани. Не трябва да говорим само за футбола, а и за високото спортно майсторство. Федерациите са абсолютно задоволени с всичко поискано от министерството, успяхме да осигурим 3 200 000 лв за олимпийските спортове, които да дадем за подготовка до края на годината. Вече програмите за следващата олимпийска година са в действие, до края на този месец ще могат да пуснат своите проекти и няма да има прекъсване в подготовката на нашите атлети. Успяхме да направим страхотни програми за хората, които вече имат квоти. Те ще бъдат изключително добре подкрепени от държавата, искрено се надяваме да имат и реализация на самата Олимпиада, това е най-високият спортен форум, всички очи са вперени в Париж“, каза още министърът и продължи:

„Знаете ли колко плаща държавата за децата на година? Ако са в детската градина, 3 лв. на дете, ако са в училище – 5 лв. на дете. Ние увеличихме двойно тези средства, което е някакво начало. Това са средства, с които се подсигурява спортната инфраструктура в учебните заведения. За първи път младите ни състезатели, участващи в олимпийски спортове, с постигнати класирания на световни и европейски първенства, ще получат премии – това го локализирахме като голям проблем, че ги губим точно в тази възраст между 16-20 г.“.

Относно проблемите във федерациите по вдигане на тежести и шахмат, той заяви: „Абсолютно е решен проблемът с щангите. Проблемът беше в самата федерация, която имаше задължения към министерството. След като направихме разсрочване на тези задължения, те получиха всичките си средства за подготовка. За първи път от 2005 г. ще бъдем домакини на Европейско първенство по вдигане на тежести. Стараем се да се подсигурят максимално добри условия за всеки един спорт. Когато егото на определени личности стане по-голямо от самия спорт, тогава проблемите и реално резултатът удря върху тези, които най-малко заслужават. В шахмата вече има шест федерации, тези хора не могат да намерят обединение, не могат да намерят начин да се разберат – винаги има дела, отнемане на лицензи. Тук със сигурност няма вина държавата, а шахматната общественост. Пари достигат до всички федерации, които отговарят на условията“.

Илиев коментира и реконструкцията на „Армията“ – за момента ремонтните дейности са спрени заради подадена жалба. „Доколкото знам има внесена жалба, което ще забави проекта със сигурност. Не е приятно, тъй като тъкмо на стартовата линия бяха застанали от ЦСКА, сега пак се влиза в някакви процедури, които не се знае колко време ще траят. Истината е, че ако искаме да забъркаме проблем в нещо, пращаме го в съда, оттам-нататък почват да се точат понякога и с години нещата. Така е не само в ЦСКА, но и в много федерации. Чисто административно не мога да кажа дали ще се отложи ремонтът, със сигурност ще има забавяне. Да, държавата има общо дружество с ЦСКА. Надявам се бързо да се разрешат нещата, за да стартират тези процеси. Когато нещата влезнат в съд, процедурите са дълги“.

За евентуалното построяване на нов Национален стадион, спортният министър сподели: „Този въпрос (б.ред – за Националния стадион) е много добър. Аз искам да кажа, че хоризонтът на нашето правителство не предполага построяването на нов Национален стадион. Знаете, че това правителство има хоризонт от 18 месеца – за това време е много трудно да бъде завършен такъв мащабен проект. Това, което ние правим, са проучвания за къде е най-подходящата локация, колко би струвало и евентуално проектиране на такова съоръжение, за да може хората, които ще дойдат след нас, да имат на какво да стъпят и да се започне такава реализация“.

„Не мога да знам какво е в главата на Бойко Борисов и дали се интересува от това, което се върши, но знам, че ние работим ежедневно и усилено в полза на българския спорт. Най-добрата връзка, която може да получите, е от федерациите, от клубовете – поне по техни думи, за първи път в лицето на ръководството виждат хора, с които могат да разговарят, да търсят решения и да върви напред спортът. Още в първата седмица той ми звънна – аз държа да се знае, че когато поемах този пост, нося аз отговорността. Екипът, с който работя, трябва да му имам доверие. Тогава бях обвинен, че съм взел моята учителка, а аз взех най-добрия учен по теория и методика на спорта в България, благодарение на която имаме реализация на всички тези програми, които вече споменах. За първи път стартираме програма за любители на спорта, хора, които ходят по маратони, състезания с колоездене, триатлони – тези хора досега са били забравени от държавата. Ние трябва да мислим за масовия спорт – трябва да знаем дали искаме да сме здрава нация или шампионска нация. Няма как едното без друго. Той предложи една жена, която е много стойностна – Гергана Брънзова, просто обаче в този момент беше важно да имаме екип, с който да напредваме по-бързо и да работим с темпото, с което работим“, каза още бившият ни рали състезател по отношение на информацията, че лидерът на ГЕРБ е искал от Илиев да назначи зам-министър в спортното министерство в лицето на Гергана Брънзова.

Той добави, че не се притеснява от това дали ще се прости с поста си след края на ротацията на правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase