Снимка: архив, БГНЕС

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер поднесе в Танзания извинение на потомците на няколкостотин хиляди жертви на колониално насилие около 100 години след края на германското колониално управление в Източна Африка, предаде ДПА.

"Като президент на Германия искам да помоля за прошка за това, което германците са причинили на вашите предци", каза той днес по време на посещението си в град Сонгея в Танзания. Той увери наследниците на жертвите, че Германия е готова за обща равносметка с миналото по време на изявлението си, което бе посрещнато с аплодисменти.

На втория ден от визитата си в Танзания Щайнмайер се срещна с потомци на вожда Сонгея Мбано, който заедно с още 66 лидери е екзекутиран от германските колониални владетели през 1906 г. Днес той се смята за национален герой. По това време Германия е потушила въстанието на потиснатите хора в Германска Източна Африка в жестока война.

Според Танзания около 300 000 души са били убити по време на войната Маджи-Маджи от 1905 г. до 1907 г. Историята на Германия като колонизатор приключва през 1918 г., когато Германия губи Първата световна война.

Щайнмайер посети музея "Маджи-Маджи" в Сонгея и положи червена роза на гроба на Сонгея Мбано, както и венец на общия гроб на други бойци. Срещата му с наследниците се проведе без присъствието на журналисти.

След това президентът заяви, че изпитва срам и скърби за "вожда Сонгея и всички екзекутирани". "Прекланям се пред жертвите на германското колониално управление", допълни той.
(БТА, Анелия Пенкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase