Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова света да "спре лудостта" на изменението на климата, предаде АФП.

Гутериш е на посещение в хималайските региони, борещи се с бързото топене на ледниците, като стана свидетел на опустошителното въздействие на явлението.

„Покривите на света се срутват“, каза Гутериш при посещение си в района на Еверест в планинския Непал, добавяйки, че страната е загубила почти една трета от ледниците си за малко повече от три десетилетия.

„Ледниците са ледени резервоари – тези тук, в Хималаите, доставят прясна вода на над един милиард души“, каза той. „Когато те се свиват, намаляват и речните течения.“

Ледниците на Непал са се стопили с 6% по-бързо през последното десетилетие, отколкото през предходното, добави Гутериш.

Ледниците в Хималаите и Хиндукуш са решаващ източник на вода за около 240 милиона души в планинските райони, както и за още 1,65 милиарда души в южноазиатските и югоизточноазиатските речни долини по-долу.

Ледниците захранват 10 от най-важните речни системи в света и пряко или непряко снабдяват милиарди хора с храна, енергия, чист въздух и доходи.

Учените казват, че те се топят по-бързо от всякога поради изменението на климата, излагайки общностите на непредвидими бедствия.

„Днес съм тук, за да извикам от покрива на света: спрете лудостта“, заяви Гутериш в село Тянгбоче, с ледения връх на най-високата планина в света Еверест, извисяващ се зад него.

Катастрофа

"Ледниците се оттеглят, но ние не можем. Трябва да сложим край на ерата на изкопаемите горива", подчерта генералният секретар на ООН.

Светът се е затоплил средно с близо 1,2°C от средата на 1800 г., отприщвайки каскада от екстремни метеорологични условия, включително по-интензивни горещи вълни, по-тежки суши и бури, станали по-свирепи от покачването на моретата.

Най-силно засегнати са най-уязвимите хора и най-бедните страни в света, които не са направили много, за да допринесат за емисиите от изкопаеми горива, които повишават температурите.

„Трябва да действаме сега, за да защитим хората на първа линия и да ограничим повишаването на глобалната температура до 1,5°C, за да предотвратим най-лошия климатичен хаос“, добави Гутериш. "Светът не може да чака."

В първата фаза на въздействието на изменението на климата, топенето на ледниците може да предизвика разрушителни наводнения.

„Топените ледници означават набъбнали езера и реки, които се наводняват, помитайки цели общности. Но твърде скоро ледниците ще пресъхнат, ако не се направи промяна“, продължи Гутериш. „В бъдеще големи хималайски реки като Инд, Ганг и Брахмапутра може да имат значително намалени потоци. Това означава катастрофа“, коментира Антонио Гутериш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase