Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иранската гимназистка Армита Гараванд, която изпадна в кома при спорни обстоятелства в началото на октомври в метрото на Техеран, почина в събота, съобщава Франс прес, като цитира местни медии.

"Армита Гараванд, ученичка в Техеран, почина преди час след интензивно лечение и 28-дневен престой в болница в отделение за специални грижи", съобщи агенция "Борна", свързана с иранското министерство на младежта и спорта.

Съобщаваше се, че Армита Гараванд е изпаднала в кома, след като била задържана от полицията заради неправилно носене на хиджаб, припомня Ройтерс. Иранските власти вече отхвърлиха твърденията на правозащитни групи, че 16-годишното момиче е пострадало след конфронтация на 1 октомври със служители, налагащи задължителния ислямски дрескод в метрото на Техеран.

Новината, че Армита Гараванд е в мозъчна смърт, може да съживи общонационалните протести, предизвикани от смъртта на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини, починала в ареста през септември миналата година, след като била задържана от нравствената полиция, също за неспазване на ислямските правила за обличане, отбелязва Ройтерс. 16-годишната Армита Гараванд също е с кюрдски произход./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase