Снимка: Pixabay

Унищожаването на горите на планетата е нараснало с 4% през миналата година, съобщи ДПА, позовавайки се на доклад, публикуван от научни и граждански организации. Общо 6,6 млн. хектара гори са загубени през 2022 г. Това е площ, по-голяма от тази на Швейцария, допълва БТА.

Държави, компании и инвеститори обещаха да работят за спиране на глобалното унищожение на горите и възстановяването на 350 млн. ха до края на 2030 г.

Земеделието, изграждането на пътища, пожарите и дърводобивът са основните причини за унищожаването на горите. "Световните гори са в криза", каза Ерин Матсън, която е консултант в компанията "Клаймейт Фокус" и е съавтор на научния доклад. "Обещанията трябва да доведат до спиране на унищожаването и защита. Но възможностите да прогресираме в тази посока се пропускат от година на година", добави Матсън.

Според Матсън унищожаването на горите трябва да бъде редуцирано с 27,8 процента до края на настоящата година, за да се изпълнят обещаните цели.

Има и позитивни резултати - според доклада 50 държави са напът да спрат унищожаването на горите. Бразилия, Индонезия и Малайзия, на чиито територии се намират големите дъждовни гори, абсорбиращи въглеродния диоксид, също са направили прогрес в тази посока.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase