Снимка: Pixabay

Заради сушата в Бразилия река Амазонка спадна до най-ниското си ниво за последния един век, съобщиха световните осведомителни агенции, цитирани от БТА.

Рекордната суша застрашава живота на стотици хиляди хора и разрушава екосистемата на джунглата.

Бързото пресъхване на притоците на Амазонка водят до засядане на плавателни съдове, а оттам - и до нарушаване на доставките от храна и вода за отдалечените селища. Предполага се, че високите температури на водата са станали причина за смъртта на повече от 100 застрашени речни делфина.

Пристанището на Манауш, който е най-населеният град в региона и място на сливане на Рио Негро с Амазонка, измери 13,59 м ниво на водата. Преди година то е достигнало 17,60 м, показват данни на сайта на пристанището. Измерените сега са най-ниските стойности от началото на измерванията през 1902 г. Предишният път, когато е измерено рекордно ниско ниво, е бил през 2010 г.

Някои райони на Амазония не са били толкова сухи през периода юли-септември от 1980 г.

Бразилското министерство на науката, технологиите и иновациите свърза сушата през тази година с климатичния феномен Ел Ниньо, който причинява екстремни метеорологични явления на планетата. В изявление по-рано този месец ведомството обяви, че очаква сушата да продължи поне до декември, когато според прогнозите ще бъде пикът на Ел Ниньо.

Сушата е засегнала 481 000 души в Амазония според данни на агенцията за гражданска защита.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase