Светът с тревога гледа към ескалацията на напрежението в Ивицата Газа и очакваните там тежки бойни действия. Отделно от това се очертава и сериозна хуманитарна криза в региона. Има ли спасение от войната?

"Войната не може нищо, освен да радикализира повече хора. Тези деца, които 2008 г. видяха войната в Газа, тогава бяха на по 5-6 г. Сега са на около 20 и воюват срещу Израел. Палестинците искат тяхна държава. Има резолюция на ООН, но никой не я спазва. На палестинците по всички международни права им трябва държава", коментира д-р Мохд Абуаси от Центъра на близкоизточни изследвания в студиото на "България сутрин".

Той упрекна света, че си е затварял очите за случващото се в Западния бряг, гледайки към Украйна. А от началото на годината до началото на войната в Израел, по думите му, са загинали 270 палестинци.

Още по темата
"Източникът на конфликта е това, че палестинците имат окупирана територия и тя трябва да се освободи, да има две държави - израелска и палестинска, и да живеят една до друга", заяви д-р Мохд Абуаси.

Пред Bulgaria ON AIR той беше категоричен, че нито един палестинец не е напуснал Газа, тъй като Египет е затворил границите си за тях.

"Израелците убиват палестинци, не воюват срещу "Хамас", Газа е 300 км, бойците на "Хамас" - на около 40 км. Ракетите не излизат от къщите. Израелците казваха на хората от север, на 1,2 млн. души, да напуснат, и когато част опитаха да напуснат, ги бомбардираха, избиха 70 души в автобуси", каза гостът.

Той разкритикува Израел за неотварянето на хуманитарни коридори и ултиматумите към болниците в Газа.

"Не може да кажеш на 2 млн. души, че ще стоят без ток, вода, храна. Дори в концлагерите не се случва това. 86 души в една сграда ги убиха без предупреждение. Има над 11 000 ранени и 5000 загинали цивилни палестинци, поне 70% са деца и жени", посочи данни д-р Мохд Абуаси.

"Ако Европа ще гледа как умират деца и 2 млн. души са в хуманитарна криза и нищо не предприема освен приказки, това ще разтърси и проамерикански режими в Близкия изток. Ако започне сухопътна офанзива в Ивицата Газа и Израел не пуска коридор за хуманитарна помощ на цивилните, "Хизбула" ще почне", предупреди гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase