Снимка: Pixabay

Парламентът реши, че през 2026 г. всички битови потребители трябва да излязат на енергийния свободен пазар. Предвижда се от 1 юли догодина Националната електрическа компания да престане да бъде обществен доставчик на електроенергия.

"За да излязат на свободния енергиен пазар, трябва да се прекрати действието на НЕК като обществен доставчик. Това води до голяма опасност. Няма да може да се изпълняват и малките положителни неща от споразумението между управляващите и миньорите и енергетиците - да могат да работят мощностите от критичната инфраструктура. Големите мощности трябва да останат в действие заради устойчивостта на енергийната система", заяви бившият зам.-министър на енергетиката Еленко Божков пред Bulgaria ON AIR.

Той призна, че съществува голяма вероятност да плащаме по-скъп ток и отбеляза, че КЕВР ще определя цените на тока за бита.

"Важна точка, която не е уточнена, е как крайните снабдители ще купуват енергията - изцяло от организирания борсов пазар или по друг начин. Ако купуват енергия от своите ВЕИ-та, тогава се създава неравнопоставеност на пазара и се стига до голямо изкривяване", обясни още Божков в студиото на "България сутрин".

"Възможно е да се вземат ответни мерки от ЕС, трябва да има такива. Ако не се удържи тази цена, тези действия за намаляване на въглищните централи стават все по-критикувани. Може да се случи това от миналата зима - много високата цена на природния газ веднага увеличава цените на електроенергийните борси в Европа", смята бившият зам.-министър на енергетиката.

Той е категоричен, че териториалните планове не са изпипани и съвсем основателно се критикуват от протестиращите.

"Липсват числа какво да бъде производството и през какви степени да мине. Не можеш да оставиш в регионалния план Х-чета на мястото на цифрите. Правителството няма интерес или не следи това, което се говори в ресора. Трябва да се вслушат в желанията на хората, този план трябва да се коригира. Само трябва да се постигне съгласие с ЕК", на мнение е Божков.

Според него една от големите ползи на либерализацията на пазара е, че няма да се харчи евтина енергия за бита за луксозни цели. Ще се търси възможност енергийно бедните да бъдат компенсирани от държавата.
Божков е на мнение, че има възможност за трансформация на засегнатите региони и преквалификация на хората от въглищните централи, които ще останат без работа, но за целта трябва поредица от мерки и въвеждане на технологии.

"Имаме много по-малко емисии от признатите при инвентаризациите. Имаме много по-добро усвояване на тези емисии, отколкото ни е признато. Регионално сме разположени така, че нашите въглища са с много по-голямо съдържание на сяра, отколкото навсякъде другаде в Европа. Това не ни е признато", посочи гостът.

По думите на Божков конфликтът в Израел може да окаже пряко влияние върху цените на втечнения природен газ. Увеличаването на цената на петрола на борсите влияе на ценообразуването на природния газ у нас, поясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase