Снимка: wikimedia.org

Дадено е началото на превръщането на родната къща на Адолф Хитлер в Австрия в полицейски участък - проект, който има за цел да я направи непривлекателна като място за поклонение на хора, които възхваляват нацисткия диктатор, предаде Асошиейтед прес.

Решението за бъдещето на сградата в Браунау на Ин, град на границата на Австрия с Германия, е взето в края на 2019 г. Плановете предвиждат в нея да бъдат разположени полицейски участък, районно полицейско управление и филиал на Академията за сигурност, където полицаите ще получават обучение по правата на човека.

Работниците поставиха днес ограда и започнаха да правят измервания за строителните работи. Очаква се полицията да заеме помещенията в началото на 2026 г.

Проектът за основен ремонт е предшестван от дългогодишни спорове за собствеността на къщата. Въпросът беше решен през 2017 г., когато върховният съд на Австрия постанови, че правителството е било в правото си да отчужди сградата, след като собственикът ѝ е отказал да я продаде. Предположението, че тя може да бъде съборена, беше отхвърлено.

От 1972 г. насам сградата е била наета от Министерството на вътрешните работи на Австрия, за да се предотврати злоупотреба с нея, и е била преотдавана под наем на различни благотворителни организации. Тя стои празна, след като през 2011 г. от нея се изнася център за грижи за възрастни хора с увреждания.

Паметна плоча с надпис "За свободата и демокрацията. Никога вече фашизъм. Милионите мъртви ни го напомнят" трябва да остане на мястото си пред къщата.

Австрийското правителство твърди, че преместването на полицията, която е пазител на гражданските свободи, е най-доброто решение за сградата. Планът обаче е критикуван.

Историкът Флориан Котанко се оплаква, че "напълно липсва историческа контекстуализация". Той твърди, че намерението на Министерството на вътрешните работи да премахне "фактора на разпознаваемост" на сградата, като я преустрои, "е невъзможно да бъде осъществено".

"Демистификацията трябва да бъде ключова част", добави той, като се аргументира в полза на предложението в сградата да бъде представена изложба на хора, спасили евреите по време на нацисткия режим.  /БТА,Александър Евстатиев/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase