Снимка: БГНЕС

Според американския телевизионен канал CNN Китай, Съединените щати и Русия са изградили нови съоръжения и са прокопали нови тунели на своите ядрени полигони. Журналистите правят изводите си въз основа на сателитни снимки, които действително показват увеличаване на активността около ядрените полигони на Китай, САЩ и Русия.

На снимките се виждат ядрени полигони на трите държави - американският в пустинята Невада, китайският в Синдзян-уйгурския автономен район и руският на архипелага Нова Земя. Изображенията са датирани в различни години - от 2018 до 2023 г. Последните изображения са направени през лятото на тази година.

За да ги анализира, американски експерт от Центъра за изследване на неразпространението на ядрените оръжия "Джеймс Мартин" към Института за международни изследвания в Мидълбъри, Джефри Люис стигна до заключението, че и трите държави са разширили и модернизирали своите ядрени полигони. На тези обекти са създадени нови съоръжения, включително пътища, тунели, складове и други обекти. Увеличен е броят на превозните средства, които влизат и излизат от съответните обекти.

Експерти, интервюирани от CNN, се съгласиха, че промените в изображенията показват, че и трите страни може скоро да подновят ядрените си опити.

CNN и БГНЕС припомнят, че подземните тестове са забранени с международен договор от 1996 г. и оттогава нито една от страните не ги е провеждала. Китай и САЩ обаче, въпреки че са подписали споразумението, не са го ратифицирали.

Русия е ратифицирала договора, но руският президент Владимир Путин заяви през февруари 2023 г. по време на обръщението си към Руската Дума, че ако САЩ проведат такива тестове, Москва ще отговори със същото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase