Снимка Пиксабей
fallback

Когато Мишел Садлен започва изследванията си в областта на програмирането на клетките на имунната система за борба с рака, много скептично настроени колеги се опитват да го разубедят, както и собствената му майка, която се притеснява за кариерата му, предаде АФП.

Вчера обаче френско-канадският изследовател спечели престижната Награда за пробив (награда Брейктру) за работата си по разработването на нова форма на терапия, наречена CAR-T, която е изключително ефективна срещу някои видове рак на кръвта.

"Не можете да си представите колко пъти съм чувал, че това няма да проработи и че дори да проработи, няма бъдеще", казва 63-годишният имунолог пред АФП.

В резултат на това някои грантове се изплъзват през пръстите му, повишенията стават несигурни, а повечето студенти избягват лабораторията му. "Трябва да организирам голямо парти, за да благодаря на всички, които допринесоха за осъществяването на тази концепция", казва през смях изследователят, който ще си подели 3 милиона долара с американския имунолог Карл Джун, който също работи в тази област.

Наградата за пробив (награда Брейктру), известна и като "Оскар за науката", е учредена от предприемачи от Силициевата долина в началото на 2010 г., за да отличава изключителни постижения във фундаменталните изследвания. Присъждайки общо над 15 милиона долара, тя е най-голямата научна награда по размер на премията, изпреварваща Нобеловата награда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Хубава новина!

преди 7 месеца

ама защо трябва да има в подзаглавието "...наградата Брейктру", абе стига с тези селски заемки, наградата е за Пробив имаме си чудесна дума. Не всички имена не трябва да се превеждат. Баба ти на село като прочете Брейктру и ще и стане ясно веднага....

3

Анонимен

преди 7 месеца

"Имунолог взе "Оскар за наука" за терапия срещу рака на кръвта"-----------------А Грами за наука кога?

2

Кой каза, че

преди 7 месеца

дипломите от БНТ са безполезни?! Следващия път нобелова награда за някоя от пайнертв и те така! Бомба сме! Не правете такива сравнения повече, моля ви.

fallback