Снимка: БГНЕС

"Няма писмена покана от друга държава към Нургюл. Ако има, очаквам да е от Азербайджан или Турция, но за покана се приема само когато е писмена, а не предложение в разговор. Това е най-голямото ми опасение. Силно се надявам тя да остане да се състезава за България". Това каза пред БНР Живко Жеков, треньор на Нургюл Селимова.

По думите му тя самата още не е решила кога ще се прибере в България след състезанието в Баку. "В момента е в близки хора в Измир, Турция", посочи той.

Жеков подчерта, че от много хора зависи какво ще се случва с българския шах:

"Направили сме това, което сме могли - и като организация, и като набиране на средства, и като участие. Това можахме да направим този път".

Никога българският шах не е бил поставян в толкова унизително положение от международна спортна организация (ФИДЕ), заяви Живко Жеков и подчерта, че няма логично обяснение на това:

"За да направи ФИДЕ тази комисия, в която стои един албанец, един румънец, а зад гърба им седи един грък и един грузинец, причината беше, че група българи постоянно ходеха и плюеха по българския шах в международните организации по шах. В тази комисия трябваше да влезе и лицензираната федерация, към която е и нашият клуб, и Нургюл, в УС на която съм член и аз - това е БФШ 2022, създадена миналата година, но реален наследник на целия шахматен живот у нас през годините. В периода 2017-2022 г. шахът в България беше управляван хаотично от една друга БФШ 2028, в която част от сегашните желаещи да съборят лиценза и мърсейки българския шахмат в международен ефир, имаха ръководни постове. През тези 5 г. шахът у нас беше доведен до анархията, до безпомощността и до състоянието, плод на което са ненормалните условия, при които беше пратена Нургюл да се състезава в Баку".

Жеков подчерта, че е бил член на УС на Федерацията по шах, когато е била управлявана от Силвио Данаилов, обвиняван в злоупотреби, като уточни:

"Не съм бил свидетел Данаилов да краде, не е осъден, живее си спокойно в Испания. Злоупотребите, които бяха констатирани, не са нито от УС, нито от членовете му, бяха на ниво европейски шахматен съюз".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase